Львівська область, м. Дрогобич, вул. Задубична 15
+380687686454
dtovpo@gmail.com

Круглі столи та фокус-групи з Радою з питань ВПО та ВПО громади

Круглі столи та фокус-групи з Радою з питань ВПО та ВПО громади

Рада з питань ВПО при Виконавчому комітеті Дрогобицької міської Раді у співпраці з Громадською організацією “Дрогобицький творчий осередок вимушено переміщених осіб” провели серію круглих столів у фоку-групах з обговорення викликів та потреб ВПО в Дрогобицькій громаді. 

25 квітня в Науковому ліцеї ім. Богдана Лепкого відбулась зустріч представників Ради з питань ВПО при виконавчому комітеті Дрогобицької міської ради, та ВПО Дрогобича. Були обговорені в фокус-групах виклики та потреби ВПО в Дрогобицькій громаді та місті Дрогобич, знайдені рішення для багатьох проблемних питань як загальних, так і організаційних по роботі Ради.

 

 

30 квітня в Народному домі міста Стебник відбулась зустріч представників Ради з питань ВПО при виконавчому комітеті Дрогобицької міської ради, та ВПО Стебника. Були обговорені в фокус-групах виклики та потреби ВПО в Дрогобицькій громаді та місті Стебник. Наголошено на проблематику рішення потреб маломобільної групи населення та ВПО з інвалідністю.

 

 

29 червня в гуртожитку №1 Дрогобицького державного педагогічного університету відбулась зустріч представників Ради з питань ВПО при виконавчому комітеті Дрогобицької міської ради, та ВПО Дрогобича, що мешкають в МТП. Були обговорені в фокус-групах виклики та потреби ВПО в Дрогобицькій громаді та місті Дрогобич, затронуті проблеми проживання в МТП та знайдені відповідні рішення.

 

 

30 червня на території гімназії №11 міста Стебник відбулась зустріч представників Ради з питань ВПО при виконавчому комітеті Дрогобицької міської ради, та ВПО Стебника, що проживають в МКП. Були обговорені в фокус-групах виклики та потреби ВПО в Дрогобицькій громаді та місті Стебник, проблематика МКП, надано рекомендації щодо вирішення. 

 

 

До основних викликів з якими стикаються ВПО відносяться: 

– забезпечення гуманітарних потреб нових членів громади з категорії ВПО;

– зношення обладнання та меблів, матраців та білизни з неможливістю їх заміни за власний рахунок;

– проблематика черги на житло у розумінні формування балів;

– умови проживання в МКП;

– відкриття нових МТП;

– оплата за житло в МТП та субсидії;

– недоступність до соціальних послуг забезпечених законодавством;

– нерозуміння кроків для оформлення важливих документів;

– відсутність картування громади послугами;

– незабезпеченість дітей гуртками;

– неможливість працевлаштування жінок із дітьми;

– відсутність довгострокових психоемоційної та психосоціальної підтримок;

– відсутність інтеграційних та культурних заходів;

– відсутність фінансування на отримання робітничої професії;

– необхідність курсів з цифрової грамотності;

– необхідність курсів англійської мови на базі МТП;

– необхідність креативних адаптаційних курсів української мови;

– проблематика адаптації дітей у школах;

– сплата податків за окуповану землю;

– побудова житла та реконструкція МТП з вимогами до маломобільних груп населення;

– відсутність достатньої кількості місць для маломобільних груп та людей з інвалідністю, в тому числі лежачих; 

Та інше…

Всі ці та інші питання будуть розглянуті на засіданнях Ради з питань ВПО при виконавчому комітеті Дрогобицької міської ради, і з відповідними рішеннями розроблено звернення до відповідних органів влади та організацій для впровадження змін.

Громадська організація “Дрогобицький творчий осередок вимушено переміщених осіб”здійснює дану діяльність в рамках підтримки волонтерських ініціатив Всеукраїнською ініціативою “Активна Громада” від Інституту «Республіка» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди учасників заходу необов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.